sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Kevään painavin projekti

Opettajat painottivat että kannattaa valmistaa koulun aikana työkaluja omaan käyttöön niin paljon kuin vain suinkin ehtii. Ihan järkevää, hyvälaatuiset erikoistyökalut kuitenkin ovat melko arvokkaita ja koulun laajan konekannan ansiosta myös toteutettavissa. Vasaroita, pihtejä ja pikku alasimia ym. pienempää aseistusta on jo päässyt kertymään joten aika vaihtaa isommalle, nimittäin
konevasaraan, tarkennettuna vielä paineilmatoimiseen. Ajatus tähän syntyi viime syksynä kun koulun Blu Maxia ihmetellessäni huomasin että kyseessähän on hyvin yksinkertainen, joskin raskas laite. Tosissani aloin suunnittelemaan konetta uudenvuoden aikoihin. Konevasaraa käytetään pääasiassa kuumataonnassa, mahdollistaen isompienkin kappaleitten muokkaamisen yhden miehen toimesta.

Miksi juuri konevasara?

Ensinnäkin hinta. Vastaavat speksit (vasara 40-50kg, alasin 210kg) omaava amerikkalais valmisteinen vasara kustantaa yli 5000€ + rahti, mikä ei varmasti ole vähän yli 500 kilon murikalle. Itse tehtynä olen arvellut materiaalien jäävän n. 500 euron tietämille, kevään aikana selviää.

Toisena syynä mahdollisuus tehdä kyseinen kone. Mainitsinkin koulun kattavasta konetarjonnasta joten onhan sitä käytettävä hyväksi. Esimerkkinä vasaran sivujen koneistukset ja kiilaurat sekä leukojen koneitus ja karkaisu ovat niitä mitä ei itselläni olisi mahdollista tehdä muualla. Yksinkertainen jousivasara onnistuisi varmasti perus autotallissa mutta koska mahdollisuus on tähän "hienomekaaniseen" laitteeseen, päätin ottaa tämän projektiksi.

Tarvitsenko sitten joskus tätä? En tiedä. Jos tarvitsen, se on valmiina. Jos en, sen voi myydä, varmasti tälle ostaja löytyy.
Kuvissa Autodesk Inventorilla mallinnettu vasara pääpiirteissään, pieniä muutoksia varsinkin ylätuennan suhteen saattaa tulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti